Vi har gleden av å invitere distriktets hageeiere til eplemottak i september og oktober. Vi tar også imot pærer.
Stedet er Traktorstallen / Mago B – Magovegen 24, Eidsvoll Verk. Det vil si ca. 50 meter forbi kafe Standpunkt og der er vi er synlige på plassen mellom de røde murbygg i Mago B.
Første mulighet er lørdag 07.09 kl. 12.00-16.00.
Og deretter:
lørdag 14.09 kl. 12.00-16.00
lørdag 21.09 kl. 12.00-16.00
lørdag 28.09 kl. 11.00-16.00
lørdag 05.10 kl. 11.00-16.00
lørdag 12.10 kl. 11.00-16.00
Godkjent frukt belønnes med kr 7,-/kg som deretter brukes til å handle produkter i vår pop-up "butikk", opprettet for anledningen, hvor våre produkter er gunstig priset i dette øyemed. (NB! altså får man ikke utbetalt penger.) – For leveranser i størrelsesorden 500 kg eller mer ønsker vi at dere tar kontakt på forhånd, og egne avtaler kan opprettes.
Om kvaliteten på eplene
De fleste av dere har gamle trær med historsike sorter som Sävstaholm, Haugmann, Filippa m.m. Og også noen relativt sett nyere sorter som Aroma og Summerred. Disse gamle epletrærne gir på sitt beste frukt av utsøkt kvalitet, men bærer ofte også mye underutviklet eller skadet frukt, dvs. mindre god eller ikke brukbar frukt.
Når vi vurderer en kasse med frukt er det helheten som teller, og i all hovedsak skal det leveres inn epler som er innbydende, eller sagt på en annen måte – at man har lyst til å spise dem. Men vi trenger ikke utseendemessig butikkstandard på eplene, og noe avvik tåler vi nok. Det viktigiste er at dere plukker med samvittighet, og for dere som er usikre på kvalitet og høstetidspunkt m.m. diskuterer vi ved oppmøte og forbedrer oss år for år sammen :)
Generelt er epler på størrelse med plommer, tungvinte å jobbe med og har oftest underutviklet smak, vi ønsker at dere ikke tar med slike. De gode eplene, som vår produksjon baserer seg, på er middels store til store og har gjerne en lys og fin grunnfarge. De skal generelt være modne når de høstes (skjønt sene eplesorter som Åkerø og Torstein vil fortsatt være noe "grønne" på smak når de høstes i starten av oktober). Smak på både fine og ulike varianter av dårligere utviklete epler for å sammenligne. Epler med gulnende grunnfarge er oftest angrepet av et insekt og smaker heller ikke godt.
Det aller beste er at eplene håndplukkes, men vi har forståelse for at noe ristehøsting må til. Bakkefrukt skal være ektra fin for å brukes og må plukkes samme dag. Støtskader bør unngås men må likevel forventes og kan godtas i noen grad. Mjølne epler som ellers er fine godtar vi.
Skurv er generelt uproblematisk.
Større insektskader og fuglehakk godtas ikke, mindre angrep (ca. 1 hull) av rognebærmøll på ellers store og fine epler går greit.
Råte og mugg tolereres ikke.
Frukten leveres helst i kasser, banankasser og annet, unngå plastposer om mulig.
Eplene blir senere sortert og vasket før de presses til most og sider.
Litt om oss, dere og våre produkter
Vi i Eidsvoll Mosteri lager produkter for high-end markedet, basert på råvarer fra naturen og på rabarbra og kjernefrukt fra distriktets fruktbare hager, altså deres. Men vi har også en folkelig side som vi ønsker å bygge opp, deriblant knyttet til eplemottaket og våre bidragsytere, "eplekompisene", som vi jo er helt avhengige av for å lykkes i å bygge den lokale hjørnesteinsbedriften som vi håper på. I årene som kommer vil vi derfor utvikle både folkelige og ekstraordinære produkter rettet mot privatmarkedet, følg med!
Kontakt
Eivind, mobil: 454 72 944
Vi forbeholder oss retten til å takke nei til / avvise råvarer grunnet stor pågang eller uforbeholdent også av andre årsaker og uten å forplikte oss til å oppgi grunn.