Eplemottak 2025 – nå utvidede åpningstider!
Ønsker du å levere epler?! Vi setter stor pris på alle som bidrar. Les våre retningslingjer under og ikke nøl med å ta kontakt ved spørsmål 😃
Vi har åpent for levering kl. 10.00-16.00 alle torsdager og lørdager til og med 11. oktober.
Godkjent frukt belønnes med kr 7,-/kg som deretter brukes til å handle produkter i vår pop-up butikk, hvor våre produkter er gunstig priset i dette øyemed. (NB! altså får man ikke utbetalt penger.) – For leveranser i størrelsesorden 500 kg eller mer ønsker vi at dere tar kontakt på forhånd, egne avtaler kan da opprettes.
Stedet er Traktorstallen / Mago B – Magovegen 24, Eidsvoll Verk. Det vil si ca. 50 meter forbi kafe Standpunkt og der er vi er synlige på plassen mellom de røde murbygg i Mago B.

Om kvaliteten på eplene
De fleste av dere har gamle trær med historsike sorter som Sävstaholm, Haugmann, Filippa m.m. Og også noen relativt sett nyere sorter som Aroma, Discovery og Summerred. Disse gamle epletrærne gir på sitt beste frukt av utsøkt kvalitet, men bærer til dels mye underutviklet eller skadet frukt, dvs. mindre god eller ikke brukbar frukt.
Se på dette som et samarbeid, dere gjør grovsorteringen og vi gjør finsorteringen. Når vi vurderer en kasse med frukt er det helheten som teller, og i all hovedsak skal det leveres inn epler som er innbydende, men utseendemessig trenger vi ikke butikkstandard på eplene. Det viktigiste er at dere plukker med samvittighet, og for dere som er usikre på kvalitet og høstetidspunkt m.m. diskuterer vi ved oppmøte og forbedrer oss år for år sammen!
Mange blir utålmodige når eplene starter å falle av trærne tidlig på høsten, men dette er en naturlig prosess (særlig sålenge frukten ikke har blitt tynnet) som sikrer at treet har nok kraft til å utvikle de gjenværende fruktene. Ha litt is i magen, det har nemlig vi.
Epler på "plommestørrelse" er tungvinte å jobbe med og har oftest underutviklet smak, vi ønsker at dere lar disse ligge igjen hjemme. De gode eplene, som vår produksjon baserer seg på, er middels store til store og har gjerne en lys og fin grunnfarge. De skal generelt være modne, dvs. syrligsøte og gode når de høstes (skjønt sene eplesorter som Åkerø og Torstein vil typisk være noe "grønne" på smak når de høstes). Epler med gulnende grunnfarge er oftest angrepet av et insekt og smaker heller ikke godt. Se bildet under:
Ta gjerne et dusin epler du er usikker på inn og lag eplemos av dem, skjær og bli kjent med de ulike skadene. Smak selv på de ulike varianter av bedre og dårligere utviklete epler for å sammenligne!
Det aller beste er at eplene håndplukkes, men vi har forståelse for at noe ristehøsting må til. Bakkefrukt skal være ektra fin for å brukes og må plukkes samme dag. Støtskader bør unngås men må likevel forventes og friske merker godtas. Mjølne epler som ellers er fine godtar vi.
Skurv er generelt uproblematisk.
Fra sorteringsbordet sender vi hele epler videre til vask, kverning og pressing, dermed må vi kunne ha et blikk for relasjonen mellom utseendet på utsiden og mulige skader på innsiden, og en viss sikkerhetsmarging når det kommer til potensialet for råte o.l. i kjernehuset.
Større insektskader i form av åpne hull, og fuglehakk godtas ikke.
Rognebærmøll er det til dels mye av i år og det er en betydelig utfordring for oss, særlig da det ikke alltid er lett å vurdere fruktkvaliteten og dermed brukbarheten (det vil også avhenge av eplesort hvor mye skade et angrep gjør). Angrepet er lett å oppdage i form av sorte flekker, ofte dekket med hvitt puss. På innsiden gnager larvene tynne ganger som synes i form av brune streker, men det er først når kjernehuset blir ekkelt at det også er problematisk for kvaliteten på mosten.
Mindre angrep av rognebærmøll på ellers store og fine epler går ofte greit, 1-2-3-4-5 hull går bra, 6-10 tja, åpne noen epler og vurder selv!
Råte (brune bløte flekker o.l.) og mugg tolereres ikke.
Frukten leveres helst i kasser, banankasser og annet, unngå plastposer om mulig, når du leverer ser vi fort over dem mens vi tømmer dem over i våre egne kasser.
Eplene blir senere sortert og vasket før de presses til most og sider.
Litt om oss, dere og våre produkter
Vi i Eidsvoll Mosteri lager produkter for "high-end" Horeca-markedet, basert på råvarer fra naturen og på rabarbra og bringebær, epler og pærer fra distriktets fruktbare hager. Altså deres!
Men vi har også en folkelig side som vi ønsker å bygge opp, særlig knyttet til nettop eplemottaket og våre bidragsytere – Eplekompisene – som vi er helt avhengige av for å lykkes med å bygge en lokal hjørnesteinsbedrift. I årene som kommer vil vi derfor utvikle både folkelige og ekstraordinære produkter rettet mot privatmarkedet, følg med.
Kontakt
Eivind, mobil: 454 72 944
Vi forbeholder oss retten til å takke nei til / avvise råvarer grunnet stor pågang eller uforbeholdent også av andre årsaker og uten å forplikte oss til å oppgi grunn.