Eplemottak 2025 – ny dato 30. august!

Eplemottak 2025 – ny dato 30. august!

Vi setter stor pris på alle som ønsker å bidra. Les våre retningslingjer under og ikke nøl med å ta kontakt ved spørsmål.

Første mulighet er Lørdag 30. august, kl. 11.00-16.00, deretter alle lørdager til og med 11. oktober.

Det blir en krevende sesong i år da tidlige eplesorter som Sävstaholm fort blir bråmodne på grunn av hetebølgen. Vi fremskynder oppstart med en uke for å tilpasse oss.

Om kvaliteten på eplene
De fleste av dere har gamle trær med historsike sorter som Sävstaholm, Haugmann, Filippa m.m. Og også noen relativt sett nyere sorter som Aroma, Discovery og Summerred. Disse gamle epletrærne gir på sitt beste frukt av utsøkt kvalitet, men bærer til dels mye underutviklet eller skadet frukt, dvs. mindre god eller ikke brukbar frukt.

Når vi vurderer en kasse med frukt er det helheten som teller, og i all hovedsak skal det leveres inn epler som er innbydende, men utseendemessig trenger vi ikke butikkstandard på eplene. Det viktigiste er at dere plukker med samvittighet, og for dere som er usikre på kvalitet og høstetidspunkt m.m. diskuterer vi ved oppmøte og forbedrer oss år for år sammen 😄

Mange blir utålmodige når eplene starter å falle av trærne tidlig på høsten, men dette er en naturlig prosess (særlig sålenge frukten ikke har blitt tynnet) som sikrer at treet har nok kraft til å utvikle de gjenværende fruktene. Ha litt is i magen, det har nemlig vi.

Epler på "plommestørrelse" er tungvinte å jobbe med og har oftest underutviklet smak, vi ønsker at dere lar disse ligge igjen hjemme. De gode eplene, som vår produksjon baserer seg på, er middels store til store og har gjerne en lys og fin grunnfarge. De skal generelt være modne, dvs. syrligsøte og gode når de høstes (skjønt sene eplesorter som Åkerø og Torstein vil typsik være noe "grønne" på smak når de høstes, typisk i starten av oktober). Smak selv på ulike varianter av bedre og dårligere utviklete epler for å sammenligne! Epler med gulnende grunnfarge er oftest angrepet av et insekt og smaker heller ikke godt, prøv! Se bildet under:

Eplet i midten er på størrelse med en klementin, har fin og lys grunnfarge og er dermed et eple vi ønsker. Eplet til venstre er angrepet av et insekt og har fått et gulaktig skjær som en respons på det, det har en bitter bismak og er muligens også muggent i kjernehuset. Eplet til høyre er underutviklet, det ser man på størrelsen og den grønne grunnfargen, smaken er i beste fall blass og ettermodning vil ikke hjelpe. Så små epler er dessuten tungvinte å jobbe med. De to sistnevnte eplene bruker vi ikke, de gjør seg best i komposten hjemme.

Det aller beste er at eplene håndplukkes, men vi har forståelse for at noe ristehøsting må til. Bakkefrukt skal være ektra fin for å brukes og må plukkes samme dag. Støtskader bør unngås men må likevel forventes og friske merker godtas. Mjølne epler som ellers er fine godtar vi.

Skurv er generelt uproblematisk.

Frukten er hardt angrepet av skurv men er ellers bra og var utgangspunktet for en prisbelønnet sider.

Større insektskader og fuglehakk godtas ikke.

Rognebærmøll er det til dels mye av i år og det er en betydelig utfordring for oss, særlig da det ikke alltid er lett å vurdere fruktkvaliteten og dermed brukbarheten (det vil også avhenge av eplesort hvor mye skade et angrep gjør). Angrepet er lett å oppdage og mindre angrep av rognebærmøll på ellers store og fine epler går ofte greit, 1-2-3 hull, åpne noen epler og vurder selv!

Eplet er angrepet av rognebærmøll. Gnaget i seg selv er relativt uproblematisk, men fører fort til utvikling av råte og redusert holdbarhet. Dette eplet er i overkant hardt angrepet og bør havne i komposten.

Råte (brune bløte flekker o.l.) og mugg tolereres ikke.

Frukten leveres helst i kasser, banankasser og annet, unngå plastposer om mulig, når du leverer ser vi fort over dem mens vi tømmer dem over i våre egne kasser.

Eplene blir senere sortert og vasket før de presses til most og sider.

Litt om oss, dere og våre produkter

Vi i Eidsvoll Mosteri lager produkter for "high-end" Horeca-markedet, basert på råvarer fra naturen og på rabarbra og bringebær, epler og pærer fra distriktets fruktbare hager. Altså deres!

Men vi har også en folkelig side som vi ønsker å bygge opp, særlig knyttet til nettop eplemottaket og våre bidragsytere – Eplekompisene – som vi er helt avhengige av for å lykkes med å bygge en lokal hjørnesteinsbedrift. I årene som kommer vil vi derfor utvikle både folkelige og ekstraordinære produkter rettet mot privatmarkedet, følg med.

Her blir den folkelige EPLEKOMPIS riktig nok drukket av et eksklusivt glass, men så smaker den jo også utrolig godt fra det.

Kontakt

Eivind, mobil: 454 72 944

[email protected]

Vi forbeholder oss retten til å takke nei til / avvise råvarer grunnet stor pågang eller uforbeholdent også av andre årsaker og uten å forplikte oss til å oppgi grunn.